Skip to content

European Fruit Magazine

Vruchtboomkanker is probleem van hele keten

Vruchtboomkanker (Neonectria ditissima) is een van de grote bedreigingen voor de appelteelt in Noordwest-Europa. Bij een plotselinge uitbraak van vruchtboomkanker in een net geplant perceel appelbomen is vaak discussie over waar de oorzaak van de infectie ligt. Waar in de keten van uitgangsmateriaal (onderstam en ent- of oculatiehout) via vruchtboomkwekerij tot fruitteler heeft de infectie plaatsgevonden?

Om hier meer duidelijkheid over te krijgen kregen de onderzoekers van Wageningen Plant Research (onderdeel van Wageningen University & Research, WUR) In het Nederlandse Randwijk de opdracht hier onderzoek naar te doen. Ze namen in iedere schakel van de keten monsters om deze op aantasting te controleren. Daarnaast probeerden ze er door kunstmatige infecties achter te komen hoe vatbaar de bomen in de verschillende fases van de keten zijn.
Lees de resultaten van dit onderzoek in het maart-nummer van EFM