Skip to content

European Fruit Magazine

26,1 cent suikerbelasting op vruchtensap

De Nederlandse overheid heeft per 1 januari 2024 de verbruiksbelasting op onder andere pure vruchtensappen verhoogd naar 26,1 cent per liter. Dit is een verdrievoudiging ten opzichte van het oude tarief van 8,8 cent per liter. Aangezien er over de productprijs inclusief de verbruiksbelasting 9% btw betaald moet worden, stijgt de productprijs van een liter vruchtensap zelfs met 18,9 cent.
De maatregel komt voort uit de wens om suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, zwaarder te belasten en consumenten aan te sporen gezondere dranken te drinken. De maatregel wordt in de volksmond dan ook de suikertaks genoemd. Zo zijn bijvoorbeeld zuivelproducten, mineraalwater en alcoholvrij bier uitgezonderd van de maatregel. De overheid heeft er echter geen rekening mee gehouden dat er een verschil is tussen natuurlijke suikers, zoals in vruchtensappen, en toegevoegde suikers, zoals in frisdrank.
Diverse politieke partijen willen de verbruiksbelasting differentiëren, ofwel onderscheid maken tussen dranken met toegevoegde en die met natuurlijke suikers en de verbruiksbelasting afhankelijk maken van de hoeveelheid toegevoegde suikers. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer (de Nederlandse volksvertegenwoordiging) steunt deze aanpassingen. Voordat dit is geregeld, gaan er echter diverse maanden, zo niet jaren voorbij.
De maatregel treft vooral verkooppunten van ambachtelijke producten, zoals boerderijwinkels, omdat juist zij veel pure vruchtensappen verkopen. Zij zien zich genoodzaakt om de belastingverhoging in hun productprijs te verrekenen.

Foto: Pixabay