Skip to content

European Fruit Magazine

Uitbreiding biologische appelteelt in Südtirol stagneert

Met een aandeel van 14% van de totale oppervlakte worden in het Noord-Italiaanse Südtirol in verhouding tot diverse andere teeltgebieden in Europa veel appels biologisch geteeld. Tussen 2015 en 2021 groeide de oppervlakte biologisch geteelde appels snel naar 2.519 ha. Dit betreft de oppervlakte van zowel bedrijven die net zijn omgeschakeld, als bedrijven die de 3 jaar durende omschakelperiode al achter zich hebben en hun appels als Bio-A-product mogen verkopen.
Vooral in de periode van 2017 tot en met 2020 schakelden veel bedrijven in Südtirol om naar de biologische teelt. De groei is er echter uit. De afgelopen 3 jaar zijn er nauwelijks bedrijven omgeschakeld. In 2023 daalde de oppervlakte biologische appelteelt zelfs. In dat jaar kwam er 14 ha nieuw bij terwijl er tegelijkertijd een oppervlakte van 33 ha weer werd omgeschakeld van biologisch naar geïntegreerd.
In tegenstelling tot de appelteelt groeit de biologische wijnbouw in Südtirol nog wel. Lees meer hierover in het januari-nummer van EFM