Skip to content

European Fruit Magazine

Perengrijper detecteert en oogst vruchten zonder beschadigingen

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) uit Nederland hebben een prototype perengrijper ontwikkeld die peren onbeschadigd kan oogsten. Tot nu toe richtten onderzoekers en fabrikanten wereldwijd vooral hun aandacht op een gerobotiseerde appeloogst. Dit bleek 29 november tijdens de door de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) georganiseerde sciencedag in Eindhoven.

Volgens onderzoeker Jochen Hemming van WUR is een appel relatief makkelijk te oogsten door een robotgrijper een draaiende beweging te laten maken, waardoor de appel mét steel loskomt van de boom. Om peren ook met de steel eraan te oogsten, is een complexe plukbeweging nodig. De perengrijper moet binnen de beschikbare vrije ruimte in de boom, tussen bijvoorbeeld de takken en bladeren, een omhoog draaiende beweging maken om de peer met steel en al te plukken. Daarom is de plukbeweging in de perengrijper geïntegreerd en niet in de robotarm.

Lees meer hierover in het januari-nummer van EFM