Skip to content

European Fruit Magazine

Tekort aan fruitbomen verwacht

Nederlandse vruchtboomkwekers verwachten de komen de jaren een tekort aan fruitbomen en onderstammen.
De afgelopen jaren zijn als gevolg van internationale marktontwikkelingen minder vruchtbomen geproduceerd, zo meldt LTO vakgroep bomen, vaste planten en zomerbloemen, de belangenorganisatie van vruchtboomkwekers. De afzet van bomen naar bijvoorbeeld Oost-Europa is de afgelopen jaren afgenomen, en de afzet in Rusland en Oekraïne stopte door de oorlog.
De afname in de productie van plantmateriaal blijkt uit cijfers van Naktuinbouw. In 2020 werden 11,8 miljoen stuks appelbomen en halfproducten gecertificeerd door de keuringsinstantie. In 2023 waren dit nog maar 7,9 miljoen. Bij peer daalde het aantal door Naktuinbouw gecertificeerde bomen van 3,9 miljoen in 2020 naar 3 miljoen in 2023. Het totaal aantal kersenbomen daalde van 1 miljoen in 2020 tot 675.000 in 2023. Daarnaast is 15% van het areaal moerbedden uit productie gehaald.
Door het snel wisselende assortiment appelrassen en de sterk gestegen productiekosten is het voor vruchtboomkwekers steeds moeilijker om op eigen risico fruitbomen te produceren. Volgens de LTO vakgroep zullen fruittelers die de komende jaren verzekerd willen zijn van kwalitatief hoogwaardige vruchtbomen, deze vroegtijdig moeten bestellen.