Skip to content

European Fruit Magazine

Uv-licht doodt eieren van spint maar ook van roofmijt

Ultraviolet licht kan eieren van de spintmijt (Tetranychus urticae) doden. Nieuw onderzoek van de Universiteit van Florida waarschuwt echter voor mogelijke neveneffecten.
Sriyanka Lahiri, een entomoloog van het University of Florida Institute of Food and Agricultural Sciences (UF/IFAS), ontdekte voor het eerst dat ultraviolet licht kan helpen om de spintmijt te bestrijden. Uv-licht wordt hierbij gecombineerd met roofmijten. Lahiri en haar team hebben echter onlangs ontdekt dat dezelfde uv-doses die de meeste spinteieren doden, ook bijna 90% van de roofmijteieren doden. Dit betekent dat deze roofmijten niet volwassen kunnen worden, waardoor ze de spintmijten niet kunnen opeten. Volgens Lahiri is dit probleem te omzeilen door eerst de spinteieren met uv-lampen te doden en vervolgens volwassen roofmijten uit te zetten.