Skip to content

European Fruit Magazine

BelOrta neemt nieuw sorteercentrum in gebruik

Eind augustus opende de Belgische veiling BelOrta op de locatie in Borgloon een gloednieuw geautomatiseerd sorteercentrum voor appels en peren. Het centrum heeft een oppervlakte van 11.800 m2 en een jaarlijkse capaciteit van 40.000 tot 60.000 ton appels en peren. De bouw heeft 21 miljoen euro gekost. De nieuwe sorteerlijn is voorzien van optische en infraroodcamera’s voor een nauwkeurige interne en externe kwaliteitsbeoordeling.Bij de bouw is veel aandacht besteed aan duurzaamheid, onder andere door het minimaliseren van het waterverbruik door hergebruik via waterzuivering en het gebruik van regenwater voor de afvoer van rot fruit en sanitaire voorzieningen. Daarnaast is er een korte transportafstand tussen de opslag van verpakkingsmateriaal en de sorteerlijn. De volledige energiebehoefte zal bovendien worden gedekt door zonnepanelen op het dak met een capaciteit van 1,6 megawattpiek.

Nieuwste sorteertechnieken
Het nieuwe sorteercentrum kent enkele technologische primeurs. De installaties van Maf Roda in de voorsortering van appels, waaronder de hoogtechnologische Globalscan 7-camera en Orphea-software, zijn de modernste van hun soort in West-Europa. De Twinscan 7-installatie, die gebruikt wordt op de sorteerlijnen van de peren, is dan weer uniek voor België. Hierbij worden de peren na een eerste scan omgedraaid, waardoor de tweede scan de andere kant screent op interne en externe kwaliteitskenmerken.