Skip to content

European Fruit Magazine

Europa verwacht op één na laagste perenoogst in 10 jaar

Volgens de eerste schattingen die op 29 juni op Interpera werden vrijgegeven, zal de komende Europese perenoogst met een geraamde productie van ongeveer 1.900.000 ton. een van de kleinste zijn in de afgelopen 10 jaar, met een prognose
Op basis van de bloei en de vruchtzetting zal de perenproductie in Spanje met 53% stijgen tot 190.600 ton, in Portugal met 7% tot 130.000 ton, in Frankrijk met 26% tot 109.000 ton en in België met 6% tot 366.000 ton. Nederland en Italië hebben nog geen exacte oogstprognoses, maar verwachten een kleinere productie van in 2022

OOGSTVERWACHTINGEN PER LAND :
Italië: slechte vruchtzetting, aanzienlijke bladval en de onvoorspelbare impact van overstromingen in Emilia Romagna, die het voortbestaan van sommige plantages kan bedreigen.
Nederland: de oogst zal naar verwachting gelijk of iets lager zijn dan in 2022-23 als gevolg van weinig neerslag op belangrijke momenten.
Frankrijk: er worden verschillen tussen de Franse teeltgebieden verwacht. Het productiepotentieel is aanzienlijk verminderd, met een gradiënt van zuidoost naar noord: eerder slechter in het zuiden en verbeterend naar boven toe, en dus een gradiënt van zomervariëteiten (Guyot) naar herfstvariëteiten.
Portugal: de vertegenwoordigers van de telers zijn optimistisch over de goede weersomstandigheden en de goede vruchtzetting, en verwachten grotere vruchtmaten.
België: er wordt een toename van de oogst verwacht dankzij een goede bloei, een goede vruchtzetting en een goede vruchtgrootte.
Spanje: de productie zal naar verwachting toenemen, waardoor het land zijn perenproductiepotentieel kan herwinnen na een slecht seizoen vorig jaar. Er blijven echter twijfels bestaan over de mogelijke gevolgen van de droogte. Over het algemeen wordt een goede vruchtgrootte verwacht, maar in de door de droogte getroffen gebieden is de uiteindelijke grootte van de vruchten nog onzeker.

Handel
Op basis van de productieverwachting zijn de vooruitzichten voor het komende verkoopseizoen redelijk optimistisch, met één uitzondering: Italië. Ondanks een productiedaling als gevolg van de recente overstromingen, liet de aanwezige Italiaanse vertegenwoordiger weten dat het land het maximale uit zijn uiteindelijke productie zal halen, wat die ook moge zijn.

Consumptie
Een gemeenschappelijke verklaring van het sprekerspanel was dat het essentieel is om de consumptie te verhogen, om consumenten duidelijk te maken dat fruit niet duur is. Europese huishoudens reageren positief in termen van consumptie en besteding wanneer ze een goed product voorgeschoteld krijgen. (bron: Interpera)

(De tekst van dit bericht is automatisch vertaald met vertaalsoftware)