Skip to content

European Fruit Magazine

Iets meer appels op het zuidelijk halfrond

 Volgens gegevens van de WAPA, de World Apple & Pear Association plukken de belangrijkste appel-producerende landen van het zuidelijk halfrond dit jaar 5,6% meer appels dan vorig jaar. Ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen drie jaar valt de oogstomvang 3% groter uit. De oogst van 2022 was de kleinste van de afgelopen 10 jaar. De 5.131.000 ton die voor dit jaar geraamd wordt, is een min of meer ‘normale’ oogstomvang.
Opvallend is de 12% grotere oogst in Brazilië en de 24% grotere oogst ten opzichte van vorig jaar in Argentinië.

De productie van peren is ongeveer gelijk aan vorig jaar. De grote perenproducerende landen, Argentinië en Zuid-Afrika plukken naar verwacting 5% meer dan vorig jaar en hetzelfde als vorig jaar.
We hoeven in Europa vooralsnog niet bang te zijn dat appels en peren van het zuidelijk halfrond massaal onze kant op komen. Voor exporteurs zijn andere afzetgebieden zoals de Verenigde Staten of Azië in de regel interessantere exportbestemmingen dan Europa