Skip to content

European Fruit Magazine

Sloveense appelplukrobot

Een Sloveens bedrijf toonde op de Interpoma-vakbeurs, half november 2022 in de Noord-Italiaanse stad Bolzano, een tot nu toe nog vrij onbekend prototype appelplukrobot: de Slopehelper. De robot plukt appels door ze tussen twee robothanden in te klemmen. De robotarm legt de appels op een band, waarna de appels naar een op de machine aanwezige kistenvuller worden getransporteerd. De machine heeft met één arm nu nog te weinig capaciteit, maar er worden drie robotarmen op de machine bijgeplaatst. De versie met vier armen wordt in 2023 in een boomgaard getest. Het prototype is de afgelopen jaren op basis van ervaringen van fruittelers die de machine in hun boomgaarden hebben getest, steeds verder verbeterd.
De Slopehelper is volledig elektrisch. Volledig opgeladen kan de machine 8 tot 14 uur werken. De machine rijdt op rupsbanden, zodat deze ook op modderige grond kan rijden. Met het oog op onderhoud en betrouwbaarheid zijn bij de bouw zo veel mogelijk mechanisch werkende onderdelen gebruikt en is het gebruik van pneumatische onderdelen beperkt.