Skip to content

European Fruit Magazine

Pola is eerste conceptras in Polen

Rajpol, een van de bekendste fruit- en fruithandelsbedrijven in Polen gaat onder de naam Pola het eerste conceptras in Polen introduceren. De appel is afkomstig uit Italië, maar welk ras precies achter de naam Pola schuilgaat of van welk veredelingsprogramma het ras afkomstig is, is niet bekend. Volgens de nieuwssite Sad24.pl (net als EFM onderdeel van uitgeverij Plantpress in Polen) is het een zeer sappige, zoete en stevige appel.

De appelteelt in Polen zit op dit moment in een diep dal. Door het wegvallen van Rusland en enkele andere landen als afzetmarkt is er op dit moment een overschot aan appels, met daarmee samenhangend dramatisch lage prijzen. In vrijwel alle teeltgebieden in West-Europa biedt de teelt en verkoop van conceptrassen voor (een deel van) de fruittelers een oplossing. Ook voor Poolse fruittelers zouden conceptrassen een welkom alternatief zijn, maar tot nu toe waren raseigenaren terughoudend om conceptrassen in Polen en andere Oost-Europese landen te introduceren. Daar is nu dus verandering in gekomen.

Rajpol heeft volgens informatie van Sad24.pl de exclusieve rechten voor de productie en verkoop van Pola voor heel Europa verworven. Diverse Poolse supermarkten hebben al aangegeven Pola exclusief te willen verkopen. Er zou ook al interesse zijn vanuit buitenlandse supermarkten. Zij moeten echter nog even geduld hebben. De eerste commerciële aanplanten moeten namelijk nog de grond in. Pas over 2 jaar zullen de eerste, nog beperkte, hoeveelheden Pola-appels beschikbaar komen. Als de appel een succes wordt, wil Rajpol ook andere producentengroepen en telers de mogelijkheid bieden om Pola te telen. (Bron: Sad24.pl)