Skip to content

European Fruit Magazine

Sambóa paraplumerk voor drie nieuwe appelrassen

Onder de naam Sambóa introduceert het Italiaanse bedrijf Rivoira drie nieuwe appelrassen: Luiza, Venice en Isadora. De rassen komen uit het veredelingsprogramma van Epagri in het zuiden van Brazilië. Ze zijn geselecteerd vanwege hun zoete smaak, grote mate van sappigheid en hun knapperigheid. De drie rassen rijpen respectievelijk vroeg, middentijds en laat. Hierdoor kunnen onder het paraplumerk Sambóa jaarrond appels worden aangeboden. Dit jaar is de eerste paar honderd ton beschikbaar. Voor volgend seizoen rekent men op 1.200 tot 1.500 ton van de drie rassen samen.

Het is de bedoeling om de Sambóa-appels wereldwijd te gaan telen. Op dit moment (oktober 2022) zijn 125.000 bomen geplant. Tot 2024 moet de oppervlakte toenemen tot 200 ha en het doel is om tot 2036 te groeien naar een oppervlakte van 4.000 ha. De eerste testboomgaarden zijn in Chili en Zuid-Afrika geplant. Daarna volgen Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Volgens Rivoira sluit de smaak van de appels aan op de consumentenvoorkeuren in Azië en het Midden-Oosten en zal tweederde van de appels daar naartoe worden geëxporteerd.

Gerhard Dichgans, voormalig directeur van afzetorganisatie VOG in het Noord-Italiaanse Südtirol, is aangesteld als wereldwijd projectmanager voor Sambóa. Volgens Dichgans vertegenwoordigen Luiza, Venice en Isadora het ‘superzoete’ segment. Daarnaast hebben ze niet alleen een overeenkomstige en bijzondere vruchtvleesstructuur en smaak, maar zijn ze ook alle drie zeer productief. Vanwege de geringe koudebehoefte en geringe gevoeligheid voor zonnebrandschade zijn de rassen bovendien geschikt voor de teelt in zeer warme gebieden. De rassen zouden een groot plukvenster hebben, goed bewaarbaar zijn en een goed uitstalleven hebben. (Bron: Fruchthandel.de)